“Stress is niet slecht; het is juist de manier waarop we ermee omgaan die het verschil maakt”

Meer dan 10 jaar geleden stond ik in jouw schoenen. Als moeder, partner en hulpverlener probeerde ik alle ballen hoog te houden. Ik voelde een immense verantwoordelijkheid en wilde alles perfect doen. Ik stond altijd voor anderen klaar, maar voor mezelf vragen om hulp? Dat was geen optie.

Bovendien heb ik zelf ook te maken gehad met tegenslagen, zoals verlies en rouw. Ik keek uit naar de vakantie, dacht dat rust dan binnen handbereik zou zijn. Eindelijk tijd voor mijn lichamelijke klachten die al te lang aanhielden. Maar rust vinden lukte niet. Mijn hoofd zat overvol, ik was puur aan het overleven en dat reflecteerde in mijn gedrag naar anderen. Ik voelde me schuldig dat ik niet de persoon was die ik wilde zijn, als moeder, partner en werknemer. Die schuldgevoelens maakten me nog strenger voor mezelf. Uiteindelijk was ik mezelf volledig kwijtgeraakt en wist ik niet meer waar ik naartoe wilde.

Toen mijn leidinggevende vroeg of mijn problemen werk- of privé gerelateerd waren, besefte ik dat die twee niet los van elkaar staan. Het is een samenspel van allerlei factoren, inclusief wie je als persoon bent. Soms is het ene meer van invloed dan het andere.

In die tijd leerde ik hoe ik weer in balans kon komen: mijn grenzen aangeven, zelfvertrouwen opbouwen, mijn behoeften kenbaar maken. Dat gaf me de regie over mijn leven terug. Ik ontdekte dat ik het meest energie kreeg door anderen te helpen in hun proces. Ik ging studeren en het is nu mijn missie om mensen weer in hun kracht te zetten en de regie weer over hun leven terug te krijgen.

Ik zie deze periode nu als een grote reset. Het gaf me de kans om mijn leven opnieuw vorm te geven zoals ik dat wil.

Natuurlijk ervaar ik nog weleens stress, maar ik begrijp nu dat stress niet altijd slecht is. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Ik luister naar de signalen en kan zo de stress verminderen en weer in balans komen.

Stress is niet per se negatief. Het is juist de manier waarop we ermee omgaan die het verschil maakt. Mijn benadering is zonder oordeel, rustig en meelevend. Als deze reis je aanspreekt, laten we dan samen ontdekken hoe jij ook weer in balans kunt komen en de regie over je eigen leven terug kunt krijgen.

Voor meer details over mijn professionele achtergrond, bekijk mijn LinkedIn-profiel.