Verliesbegeleiding

Verlies is een onvermijdelijk deel van het leven. Vaak denken we bij rouw aan het verlies van een dierbare, maar de waarheid is dat we veel meer kunnen verliezen wat voor ons van onschatbare waarde is.

Het verlies van een relatie, ontslag, miskramen, een lichaamsdeel of -functie, gezondheid, de gezondheid van een geliefde, arbeidsongeschiktheid, of onvervulde kinderwensen zijn allemaal vormen van verlies die diep kunnen raken.

We komen vroeg of laat allemaal in aanraking met verlies, en soms kan dit het moeilijkste zijn wat we ooit hebben meegemaakt. In de beginfase is het verlies vaak nog vers in het geheugen van anderen, en hun aandacht kan troostend zijn. Het delen van je verhaal heeft betekenis; het helpt om langzaam maar zeker te wennen aan de realiteit.

Maar wanneer is het tijd om professionele hulp in te schakelen?

Als je merkt dat je vastzit, je verdrietig of machteloos voelt, maar toch doorgaat zonder vooruitgang, kan dit te maken hebben met een recent of oud verlies dat aandacht behoeft, hoe moeilijk dat ook is. Familie en vrienden kunnen steun bieden, maar soms is professionele begeleiding nodig, iemand die je door deze moeilijke periode kan leiden en je de nodige handvatten kan geven.

Soms kan rouw extra zwaar aanvoelen, en is het mogelijk om het begeleidingsproces eerder te starten, vooral in de volgende situaties:

  • Als je te maken hebt met meerdere verliezen in korte tijd, waardoor er sprake is van verliesstapeling.
  • Als een eerdere verlieservaring nog niet is verwerkt.
  • Als je geen afscheid hebt kunnen nemen van de overledene.
  • Als het verlies traumatisch was.
  • Als er sprake is van een verborgen verlies, zoals een geheime relatie.
  • Als je gevoelens van schuld ervaart.
  • Om andere redenen waarom rouw te zwaar kan zijn om alleen te dragen.

Annelies Trox begrijpt dat verlies en rouw om tijd en aandacht vraagt. Als je merkt dat je vastloopt in dit proces, of als het simpelweg te zwaar is om in je eentje te dragen, kan professionele ondersteuning en begeleiding enorm waardevol zijn.

In het traject onderzoeken we jouw rouwproces en help ik je om een nieuwe balans te vinden en je leven opnieuw in te richten. Daarnaast leer je effectieve manieren om met dit verlies om te gaan.

Samen kunnen we jouw weg door verlies en rouw vinden, en een nieuw hoofdstuk van herstel en groei beginnen.

Als je geïnteresseerd bent, nodig ik je graag uit voor een kennismakingsgesprek waarin we kunnen bespreken welke benadering het beste bij jou past.

Neem vandaag nog contact op en geef jezelf de steun en begeleiding die je verdient.