Aanbod

Verliesbegeleiding

Verlies is een onderdeel van ons leven. Veel mensen denken bij rouw aan het verlies van een dierbare, maar je kunt echter veel meer verliezen wat waardevol voor je is.

Ook een verbroken relatie, ontslag, een of meerdere miskramen, verlies van een lichaamsdeel of -functie, verlies van gezondheid, kanker van je partner, arbeidsongeschiktheid of ongewilde kinderloosheid zijn vormen van verlies die je diep kunnen raken. 

Vroeg of laat zullen we er mee te maken krijgen. Misschien is dit verlies wel het moeilijkste wat je in je leven tot nu toe hebt meegemaakt. Toch zijn de meeste mensen in staat om hier op eigen kracht doorheen te komen. In de eerste tijd is het verlies nog volop in beeld bij je omgeving. De aandacht van anderen kan helpend en troostend zijn. Het telkens je verhaal te vertellen heeft zin. Het weer hardop uitspreken wat er gebeurt is en hoe het was, wat de overledene voor je betekend is nodig om langzaam aan te wennen aan de realiteit.

Wanneer ga je hulp in schakelen?

Je zit niet goed in je vel, je voelt je verdrietig of machteloos en toch ga je maar door….  Misschien voel je heel weinig, kom je tot niets en staat je leven stil. Mogelijk heeft dit te maken met een verlies dat je recent of langer geleden hebt meegemaakt. Een verlies dat aandacht nodig heeft, hoe moeilijk dat ook is!
Vaak heb je steun aan familie en vrienden, maar soms heb je professionele begeleiding nodig, iemand die een stukje met je meeloopt en je handvatten geeft.

De rouw kan soms zwaarder voelen en is het mogelijk om het traject eerder te starten.

  • Je hebt in korte tijd te maken gehad met meerdere verliezen. Hierdoor is er sprake van verliesstapeling.
  • Een verlies raakt ook het oude verlies, evt onverwerkt verlies.
  • Je hebt de overledene niet meer kunnen zien.
  • Je hebt geen afscheid kunnen nemen.
  • Het verlies is op een traumatische manier gebeurd.
  • Verborgen verlies, bv iemand waarmee je een geheime relatie mee had.
  • Je voelt je schuldig.
  • Andere redenen.

Verlies en rouw vragen tijd en aandacht. Wanneer je vastloopt in het rouwproces of het te zwaar vindt om het alleen te doen, kan professionele ondersteuning en begeleiding helpend zijn.

In het traject onderzoeken we je rouwproces en hoe je in de toekomst een nieuwe balans en invulling kan geven aan je leven. Daarnaast leer je beter om te gaan met dit verlies.

In een kennismakingsgesprek bespreken we welke manier het beste bij jou past.

Wil je meer informatie over verliesbegeleiding? Neem dan een kijkje op mijn andere website.