Omgaan met stress & spanning

Ben je continu bezig, in je hoofd aan het piekeren? Ervaar je veel druk en onrust? Is je to-do lijst nooit af? Denk je dat je anders faalt of ben je snel geïrriteerd? Heb je fysieke klachten als slecht slapen, vermoeidheid en spanningsklachten?

Een gezonde dosis stress is goed voor ons concentratievermogen, prestaties en geheugen. Ook blijkt uit onderzoek dat de schade van stress ook afhangt van de mindset in de stressvolle situaties. Als we leren hoe stress kan bijdragen aan een positief resultaat is het niet zo schadelijk voor ons.

Langdurige stress daarentegen is altijd slecht voor je, zelfs als het gaat om onophoudelijke positieve stress. Het is wel van belang, dat er na een periode van stress ook een periode van rust is om het lichaam te laten herstellen.

Als het lichaam langer doorgaat in een stresssituatie zonder voldoende rust, gaat het teveel aan cortisol aanmaken. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je minder gaat voelen, waardoor je dus ook je grenzen minder voelt.

Burn-out:
Chronische stress kan leiden tot een burn-out. De letterlijke vertaling van een burn-out is opgebrand zijn. Als je last hebt van chronische stress is je cortisol spiegel permanent te hoog.

Symptomen kunnen zijn;

  • Gebrek aan energie
  • Lusteloosheid
  • Piekeren,
  • Onverschilligheid
  • Slaapproblemen. 

Werkwijze

Ik help je om de oorzaken te achterhalen en het herkennen en anders omgaan met de bronnen van stress. Je werkt aan het leren herkennen van signalen van je lichaam, het ontdekken en benoemen van je behoeften en je grenzen. Je werkt ook aan herstel van zowel de lichamelijke als geestelijke draagkracht.

Daardoor kun je je gemakkelijker aanpassen aan stressvolle situaties en tegenslagen, zonder de negatieve lichamelijke en emotionele gevolgen van stress te ervaren. Je leert werk, verplichtingen en ontspanning weer in balans te brengen.

Hierdoor kun je weer:

  • Ontspannen
  • Genieten van het leven
  • Beter grenzen stellen
  • Balans werk/ privé