Blog

Burn-out

Vaak hoor ik mensen zeggen. “Een burn-out dat overkomt mij niet! Daar ben ik niet gevoelig voor. En dat gebeurt alleen zwakke mensen.”

Veel mensen denken dat een burnout iets is voor zwakke mensen, maar juist mensen die een een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en de neiging tot perfectionisme hebben er meer kans op.

Laatst was ik in gesprek met iemand die een burnout had. Door lange periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning.

Niks was haar te veel en wanneer iemand haar vroeg om iets te betekenen op het werk of privé deed zij dit. En alle ballen in de lucht proberen te houden zonder iemand om hulp te vragen. Daarnaast voelde ze ook de maatschappelijke druk waar ze aan wilde voldoen.

Geleidelijk kreeg zij meer klachten. Ze kon zich slecht concentreren, minder onthouden, was opgejaagd, snel geïrriteerd, had weinig energie, kon moeilijk nog genieten en sliep de laatste tijd slecht. En op het werk probeerde zij alles zoveel mogelijk uit te stellen.

Voor haar kwam de burn-out als een sluipschutter. Langzaam en zonder dat ze  het in de gaten had kwam hij steeds dichterbij. Om uiteindelijk op een onbewaakt moment haar dusdanig onderuit te halen dat ze niet meer kon functioneren.

Vanuit het werk werd gevraagd of het werk of privé gerelateerd was. Huh? Hoezo? Dit kun je niet los van elkaar zien. Sommige persoonlijkheidskenmerken zijn een risicofactor. Bijvoorbeeld moeilijk om hulp kunnen vragen, lastig nee kunnen zeggen en negatief zijn over eigen prestaties. Maar ook je (te) sterk betrokken voelen bij werk, zeer gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan jezelf.

Het voelde voor haar dat ze had gefaald en was teleurgesteld in zichzelf dat het haar allemaal niet meer lukte. Alles koste haar enorm veel energie. Het was al een opgave om in de ochtend uit bed te komen. En laat staan de kinderen naar school te brengen en het huishouden te doen.

Ze was ontzettend in gevecht met de burn-out en probeerde met alle macht er niet aan toe te geven. Uiteindelijk lukte ook dat niet meer en had ze geen keus dan zich eraan over te geven. Hij had gewonnen.

Zittend op de bank met amper energie om wat te doen. Zo bewaarde zij het allerlaatste beetje energie voor wanneer de kinderen uit school kwamen. Nadat zij zich eraan over had gegeven gaf dit haar ook rust en kwam de periode van herstel. Ze dacht: “Dieper dan dit kan niet, dus het kan alleen maar beter worden.”

Met hulp van mij kreeg zij inzicht in de dingen die haar energie gaven en juist niet. En dat het belangrijk is om niet alleen maar dingen te doen die energie kosten, maar ook die je energie opleveren. Dit geldt zowel privé als werk.

Mensen stellen mij vaak de vraag of je weer de oude wordt na een burnout. Gelukkig niet, want dit zou dan betekenen dat je er niks van hebt geleerd en weer in oude patronen zou terug vallen.

Ondanks dat het een moeilijke periode is geweest heeft het haar ook zoveel opgeleverd. Ze weet nu wat haar krachten, passies en dromen zijn. En heeft het haar weer focus gegeven.

Dit betekent niet dat je niks kan doen om het te voorkomen. Het is goed te voorkomen door:

  • Vooral te doen wat je energie geeft.
  • Af en toe de balans op te maken van leuke en minder leuke dingen.
  • Goed voor jezelf te zorgen door goede voeding, ontspanning, beweging en rust.
  • Je grenzen te leren kennen en signalen wanneer het teveel wordt.

Merk je dat de dingen je veel energie kosten en je weinig opleveren. En zit je niet lekker in je vel. Neem dan contact op, zodat we samen kunnen onderzoeken wat jouw krachten, passies en dromen zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *