Burn-out

In het drukke leven van een hoor je vaak: “Een burn-out overkomt mij niet! Dat is iets voor zwakke mensen.” Een hardnekkig misverstand, want juist degenen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en neiging tot perfectionisme lopen een verhoogd risico. Laten we eens luisteren naar het verhaal van iemand die dit aan den lijve heeft ondervonden.

Het Onzichtbare Gevaar van Overbelasting:

Langdurige blootstelling aan stress zonder voldoende ontspanning leidde tot een burn-out voor een vrouw die alles onder controle leek te hebben. Haar verhaal is herkenbaar voor velen: geen taak was te veel, altijd klaarstaan voor anderen, en de ballen hoog proberen te houden zonder hulp te vragen. De druk van zowel werk als maatschappij werd voelbaar.

De Sluipende Burn-out:

Onopgemerkt sloop de burn-out dichterbij. Concentratieproblemen, prikkelbaarheid, verminderde energie – het waren signalen die ze niet kon negeren. Maar de maatschappelijke norm om werk en privé gescheiden te houden maakte het moeilijk om hulp te vragen.

Het Gevecht en Overgave:

In haar strijd voelde ze de druk om niet toe te geven aan de burn-out. Het voelde als falen en teleurstelling in zichzelf. Uiteindelijk kon ze niet anders dan zich eraan overgeven. Zittend op de bank, amper energie over, bewaarde ze het laatste beetje voor haar kinderen. Haar overgave markeerde het begin van herstel.

Leermomenten en Inzichten:

De weg naar herstel bracht inzichten. Met mijn hulp ontdekte ze wat energie gaf en wat niet. De cruciale les: niet alleen activiteiten vermijden die energie kosten, maar ook investeren in diegenen die energie opleveren, zowel privé als op het werk.

Na de Burn-out: 

Een veelgestelde vraag is of je na een burn-out weer de oude wordt. Gelukkig niet. Het is een leermoment, geen terugkeer naar oude patronen. Ondanks de moeilijke periode heeft het veel opgeleverd. Ze kent nu haar krachten, passies en dromen en heeft een hernieuwde focus.

Voorkomen is Beter dan Genezen:

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor burn-out. Hier zijn enkele tips:

  1. Doe vooral wat energie geeft.
  2. Balanceer leuke en minder leuke activiteiten.
  3. Zorg goed voor jezelf met goede voeding, ontspanning, beweging en rust.
  4. Leer je grenzen kennen en let op signalen van overbelasting.

Afsluiting:

Herken je jezelf in de signalen van overbelasting? Zit je niet lekker in je vel? Neem contact op, zodat we samen kunnen ontdekken wat jouw krachten, passies en dromen zijn. Burn-out is geen teken van zwakte, maar een signaal om jezelf beter te leren kennen en te groeien.