Geen categorie

Welk leven ga je leven

Gisteravond genoten van een hele mooie voorstelling van het Pauperparadijs in het gevangenismuseum in Veenhuizen.

Dit deed mij weer beseffen hoe bepalend onze achtergrond is en dat ons verleden immers altijd van invloed is op de betekenis die wij aan dingen geven.
In onze jeugd schrijven we onbewust ons eigen script. Dit doen we aan de hand van de dingen die onze ouders of andere belangrijke personen waarderen.
Een script is het resultaat van een combinatie van erfelijke aanleg en de invloed van de omgeving waarin wij opgroeien.
Veel mensen hebben bijvoorbeeld geleerd om flink te zijn, door te zetten in plaats van te zeggen dat het niet meer gaat en dat ze hulp nodig hebben. Daarmee hun gevoel opzij zetten en door gaan.
Het leven leven zoals het is. Er niet over na denken of iets anders durven te dromen. Je weet immers wat je hebt en niet wat je te wachten staat wanneer je een ander pad kiest. Soms wordt er vanuit angst gekozen voor de vertrouwde weg en niet voor het onbekende.

Dit kunnen ook overtuigingen zijn die al generaties lang door gegeven worden van generatie op generatie.
Je roots zijn niet uitwisbaar en deze zal je altijd met je meedragen of je ze erkent of niet. Ze hebben invloed op je leven. Zo hebben we letterlijk ?overleefd? door het script te leven wat ons meegegeven is. Ook in ons leven als volwassene biedt het ons houvast. De keuzes die we maken kennen we al. We hebben ze eerder gemaakt en toen werkten ze en kan het nog steeds werken.
Door bewust te worden van je script kun je het in positieve zin veranderen en een herbesluit nemen.

Dreig je vast te lopen zowel werk als priv? ik kan je helpen om deze levensgebieden weer zelf vorm te geven, zodat er weer een goede balans ontstaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.