Kwetsbaarheid

Een belangrijk thema wat vaak ter sprake komt in gesprekken. Onlangs sprak ik met een prachtige vrouw die vanuit haar jeugd had geleerd om altijd sterk te zijn en klaar te staan voor een ander.
Zij ondervond hier in het dagelijkse leven steeds meer hinder van. Ze zorgde voor iedereen om haar heen, behalve voor zichzelf. Ze had steeds minder ruimte en tijd voor zichzelf totdat ze tot de conclusie kwam dat er helemaal geen tijd meer was. Ze zat steeds meer in haar hoofd, en schakelde haar gevoel hierbij uit om maar overeind te kunnen blijven staan. Er was namelijk geen ruimte om kwetsbaar te mogen zijn. Als ze hier aan toe zou geven, wat zou er dan gebeuren?

Tijdens het gesprek kreeg ze inzichten wat ze nodig heeft en dat ze gerust kwetsbaar mag zijn en haar eigen ruimte in mag nemen. En het allerbelangrijkste inzicht dat ze ook voor zichzelf mag zorgen.

In het volgende gesprek kwam ze stralend binnen en vertelde ze vol trots dat het haar gelukt was om zich kwetsbaar op te stellen en mild te zijn voor zichzelf. Ze vertelde mij dat ze had geoefend met kwetsbaar te mogen zijn. Op dit moment spelen er wat tegenslagen in haar priv? leven. Deze zou ze normaal gesproken nooit met haar collega?s delen. Dit is namelijk een teken van zwakte en ze heeft geleerd sterk te zijn. Ze had het nu eens anders gedaan en naar haar gevoel geluisterd en het gedeeld met haar collega’s en dit leverde haar zoveel op. Sommige collega’s droegen zelfs mogelijkheden aan om haar te helpen.
Dit had ze nooit verwacht, ze voelde dit als een overwinning en dit maakte dat ze het gevoel kreeg het niet meer alleen te hoeven doen. Door het anders aan te pakken heeft ze het vertrouwen gekregen om zich in de toekomst meer kwetsbaar te durven op stellen.

Dit is waarom ik zo graag doe wat ik doe. Je meer bewust te maken van je gedachten en gevoelens. En inzicht te geven in de patronen die ontstaan zijn en je het proces te gunnen om daarin te ontwikkelen.