Geen categorie

Deelpersoonlijkheden

Iedereen heeft te maken met meerdere deelpersoonlijkheden.
Je gedraagt je bijvoorbeeld anders op het werk anders dan thuis of bij de sportvereniging. Zo heeft iedereen meerdere delen.
Je herkent het misschien wel door de verschillende meningen in je hoofd.
De pleaser kan bijvoorbeeld zeggen dat je om de ander moet denken en jezelf weg moet cijferen. De perfectionist zegt dat je beter je best moet doen en harder moet werken. En pas mag stoppen wanneer je al je taken af hebt.

Ieder deel heeft zijn eigen behoefte en manier van reageren.

In je jeugd heb je gedrag af moeten leren. Je mag niet brutaal , eigenwijs, wijsneus, zeur, lui etc zijn. Je leert dit ‘negatieve’ gedrag af.
Je probeert dit deel weg te drukken.

Door dit weg te stoppen laat je ander gedrag zien en kan je bijvoorbeeld perfectionisme ontwikkelen. Hierdoor wordt je erg streng voor jezelf en eis je het onmogelijke van jezelf.
Dit deel kan zo groot worden dat je de controle er over dreigt te verliezen.
Dan kan dit deel tegen jou gaan werken en is het niet meer helpend.

Door weer meer controle te krijgen over dat deel zie je in wat de reden is van het ontstaan en wat de functie hiervan was. En dat het doel van de deelpersoonlijkheid jou wilde helpen, maar zijn doel nu voorbij schiet. Je bent nu geen kind meer, maar een volwassene die het niet meer nodig heeft om gezien te worden.

Dreig je vast te lopen zowel werk als priv? ik kan je helpen om deze levensgebieden weer zelf vorm te geven, zodat er weer een goede balans ontstaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.